My blog

Varioned logo

 

Back Title
Back Side Text Description

Lorem

Meta lanceert Facebook-Reels voor alle gebruikers en breidt zijn korte video-functionaliteit uit

Meta brengt zijn strijd tegen TikTok naar een volgende fase met de volledige lancering van Reels op Facebook, waarbij de enorme schaal van het platform wordt gebruikt om te profiteren van de populariteit van korte video-inhoud.

Meta is al beschikbaar voor sommige gebruikers en maakt Facebook-rollen nu beschikbaar in 150 andere regio’s, met een nieuwe rollenweergave bovenaan de gebruikersfeeds.

Dat zal ervoor zorgen dat veel meer mensen veel meer clips bekijken via Meta’s TikTok-kloonfunctionaliteit, terwijl Facebook ook nieuwe creatieve tools en functies toevoegt om het gebruik ervan verder aan te moedigen.


Facebook Reels zal remix-functionaliteit bevatten om trendbetrokkenheid aan te moedigen, terwijl makers ook Facebook Reels tot 60 seconden kunnen posten, in lijn met de Instagram Reels-extensie die afgelopen juli werd gelanceerd. Gebruikers kunnen ook openbaar geplaatste rollen delen met hun verhalen, wat nog meer betrokkenheidspotentieel toevoegt.

Daarnaast voegt Facebook ook Reels-concepten toe en een nieuwe videoclipoptie “die het voor makers die live of langwerpige, opgenomen video’s publiceren gemakkelijker zal maken om verschillende formaten te testen”.

Dat laatste is belangrijk, want net als YouTube wil Facebook zijn korte-vormoptie gebruiken als een aanvullend kanaal, terwijl het makers ook de mogelijkheid geeft om een ​​community op te bouwen en hun inkomstenpotentieel te maximaliseren door middel van langere inhoud.

 

Dat zou een groot probleem kunnen worden voor TikTok. Zoals het er nu uitziet, blijft het genereren van inkomsten met korte inhoud problematisch, omdat je pre- of midroll-advertenties niet kunt toeschrijven aan specifieke clips, zoals bij langere berichten. Dat beperkt onmiddellijk je inkomstenpotentieel, en hoewel TikTok dit wil tegengaan met zijn Creator Fund en door merkpartnerschappen te faciliteren, biedt geen van deze opties dezelfde mogelijkheden om geld te verdienen als uploads van langere formulieren op Facebook, Instagram of YouTube.

TikTok-makers zijn al begonnen met het platform uit te roepen vanwege de gebrekkige tools voor het genereren van inkomsten, waarbij het inkomstenpotentieel zelfs afneemt naarmate het platform meer gebruikers krijgt. Op een bepaald moment zal TikTok dit moeten aanpakken, maar met andere platforms die al miljarden uitbetalen aan makers via hun gevestigde financieringskaders, is het waarschijnlijk dat TikTok nooit realistisch zal kunnen concurreren op dezelfde schaal.

Wat betekent dat TikTok, voor veel grote sterren, alleen maar een aanvullend kanaal zal zijn, zonder directe mogelijkheid voor bredere inkomsten. Dat zou kunnen betekenen dat minder van hen zich echt inspannen voor hun TikTok-clips – en als ze ook Reels en Shorts kunnen gebruiken om hun belangrijkste geld verdienende inhoud rechtstreeks te promoten, waarom zouden ze dan nog de moeite nemen om op TikTok te blijven posten?

 

En wat als Facebook en YouTube exclusieve contracten gaan afsluiten met hun populairste makers?

TikTok is nu enorm en ligt op schema om dit jaar aanzienlijk groter te worden, maar een groot deel van zijn succes is nog steeds afhankelijk van topsterren die clips blijven delen. Als die stroom van inhoud stopt, kan je ‘For You’-feed heel saai worden, heel snel, wat uiteindelijk een existentieel probleem voor de app zou kunnen worden.

 

We zijn nog niet dicht bij dat stadium, maar dat is waar zowel YouTube als Facebook naar streven, en met Facebook Reels die nu de capaciteit bieden om nog eens 2,9 miljard potentiële abonnees te bereiken, is dat een grote aantrekkingskracht, die misschien nog steeds de korte vorm van Meta ziet opties worden een grotere overweging.